Ehsaniha logo

ورنی بافی«اصلاندوز شهر ملی گلیم ورنی دشت مغان»

۲۸ فروردین ۱۴۰۳

ورنی مغان الهام گرفته از هویت عشایر ایرانی ساکن در منطقه بوده و در تولید آن از دانش سنتی برای اجرای نقش ها و تزیین طرح و نقش این محصول دست بافته استفاده می شود. سالانه در استان اردبیل بیش از 10 هزار بافنده قریب به 600 هزار متر مربع ورنی تولید می کنند.

ورنی نوعی دست بافته زیبا، پشمین و یا ابریشمی است که به عنوان زیرانداز و در پاره‌ای از مناطق به عنوان روانداز یا تزیین آلاچیق و چادرهای عشایی به کار می‌رود. جنس ورنی گاه تلفیقی از ابریشم یا پشم است و بر روی دار به صورت عمودی بدون نقشه و به صورت ذهنی توسط زنان و دختران عشایر و مناطق روستایی بافته می شود. تولید ورنی بیشتر در فصل قشلاق ایل انجام می‌شود که عشایر فرصت کافی برای استراحت و سکونت در یک منطقه را دارند. در گذشته عشایر “دشت مغان”، پشم حاصل از دام هایشان را با دوک‌های معمولی می‌ریسیدند و به روش ابتدایی رنگرزی می کردند و آن را برای بافت ورنی آماده می‌ساختند. نوع بافت ورنی با ابریشم، از ظرافت و زیبایی خاصی برخوردار است و از نظر وزن سبک تر و کم حجم تر از نوع پشمی آن است.

نقوش ورنی شامل: اشکال هندسی- نقوش حیوانی- نقوش مظاهر توتمی – نقوش گیاهی- نقوش کیهانی- نقوش حاشیه ای بوده و نقوش حیوانی مانند گرگ، خرس، خروس، اسب، شتر و … با استفاده از ۳ الی ۸ ترنج مزین کننده متن و زمینه ورنی هستند.

ویدئو از آرشیو اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان

دسته‌بندی

صنایع دستی